nordland.blogg.se

Ett par år av meningslöst bloggande.
Fast i Abisko och Åre.

Perioral dermatit - fem år senare

Kategori: Övrigt

Jag har i två tidigare inlägg skrivit om mina hudutslag som visade sig vara perioral dermatit:
 
Nu har det gått fem år sedan jag upptäckte vad det var. Jag gick ju till en privat hudläkare och fick tetracyklin i tablettform utskrivet - det mest lönsamma patientbesöket någonsin; jag kom in och sa att jag trodde att jag hade perioral dermatit, läkaren instämde och skrev recept. Det tog ca en minut och kostade 795 kr. 
 
Efter kuren försvann symtomen helt. Huden var röd och känslig i ytterligare några månader, efter att ha varit skadad under så många år. Det har aldrig återkommit, även om jag har hört talas om att det har gjort det för flera. 
 
I samband med att jag letade information om perioral dermatit hittade jag också information om att kosten påverkar området runt hakan och näsan mycket och jag började då att äta probiotika. Det hjälpte inte utslagen men däremot min hud i övrigt och jag slutade att få finnar och andra hudutslag, så jag har fortsatt med att äta probiotika dagligen. 
Jag är också i övrigt försiktig med preparat i huden, då användande av många olika medel kan störa talgproduktionen och utlösa perioral dermatit (läs mer i första inlägget i länken ovan). Jag använder endast naturlig och ekologisk hudvård och använder så lite som möjligt. Mitt år helt utan hudvård visade ju att huden inte påverkas så mycket eller blir så mycket bättre av allt man kletar in i huden men jag har återupptagit ett sparsamt användande av det ändå, för jag tycker om det. 
övri