nordland.blogg.se

Ett par år av meningslöst bloggande.
Fast i Abisko och Åre.

Perioral dermatit

Kategori: Övrigt

För många år sedan fick jag en form av utslag runt näsan, efter en ihärdig förkylning och frekvent snytande. Jag blev röd och narig och fick som små vattenfyllda blåsor i huden och så småningom började huden flaga. 
Jag gick till en läkare som inte hade en aning om vad det kunde vara som gav mig en svampsalva, i tron om att jag fått hudsvamp. Utslagen försvann inte och när jag än en gång gick till en läkare visste den heller inget, men jag fick en penicillinsalva som hette Flagyl. Utslagen försvann då men jag fick tillbaka dem något år senare. 
 
Då gick jag inte till någon läkare (mest på grund av tidsbrist) och jag hade det i ett par år och testade lite allt möjligt för att det skulle gå bort. Mest kortison. 
 
I torra vinter-Arjeplog spred det sig ordentligt och tillsist hade jag det runt hela munnen. När jag tillsist gick till en ny läkare i Arjeplog trodde han att det var något som hette epioralt eksem och jag fick en uttorkande salva som normalt används till acne; Finacea. Strax därpå, när utslagen var som värst, fick jag dem även i ögonvrån. Jag ville inte använda Finacea vid ögonen, eftersom det är så starkt. Jag gick återigen till läkaren och fick en kortisonbaserad salva att använda till ögonvrån; Ficortil. Finacea sved, stang och kittlades men det hjälpte och efter några månaders behandling hade det krupit tillbaka och jag hade det åter bara kring näsan. Det försvann dock inte helt. 
 
När jag för femte gången gick till läkaren rekommenderade han att jag skulle testa att smörja på kortison efter att jag strukit på Finacea. Näej, vet du vad. Nu har jag haft det här i flera år - jag tänker inte "testa" någonting. Jag fick en penicillinsalva som hjälpte i början - varför kan jag inte få det igen? Nehej, den salvan har utgått men jag kunde få en flytande penicillinlösning, Dalacin, som jag likväl skulle stryka på efter Fincea. 
 
Det hjälpte inte. 
 
Det där var över ett år sedan och nu ser jag ut så här:
Efter ett snabbt besök hos en hudkinik som sysslar med massage, ansiktbehandlingar och sådant, sa kvinnan där efter någon minut att det såg ju ut som att jag hade perioral dermatit runt näsan. Peri-vad? Jag har under minst sex år gått till flera olika läkare, sammanlagt fem gånger (minst - jag minns inte ens längre - det känns om att jag har haft det här i hela mitt vuxna liv!), och blivit någon form av försökskanin för amatörer - och du ställer en diagnos på mig på under 120 sekunder? Du, som är utbildad i massage och kosmetik? Jajamensan - tetracykliner hjälper mot det! Men då måste du gå till en läkare som kan skriva recept. 
 
Jahaja. Läkare växer ju inte på träd i Abisko. 
 
Ingen vet riktigt vad som orsakar perioral dermatit. Det man vet är att långvarigt användande av kortison kan vara utlösande - fantastiskt; jag som har använt det hur mycket som helst i tron om att det hjälpte mot allt; jag har dessutom blivit ordinerad det av läkare) och även idog ansiktstvätt, eftersom det kan störa talgproduktionen - jag som har tvättat mig nitiskt, i tron att jag kunde kanske rengöra/sterilisera eller torka ut det.
Det kallas ibland för flygvärdinnesjukan, eftersom det kan förvärras av att man använder många olika krämer - jag har under de här åren testat otaliga krämer för att se om någonting (vadsomhelst!) hade effekt; allt från Elisabeth Ardens Eight hour creme (som normalt hjälper mot allt konstigt i huden), A-kräm, olika starka eller milda hudkrämer, till mandelolja, jojobaolja och en kräm enbart gjord på honung och kokosfett.
Tillståndet förvärras även av att kärlen vidgas som till exempel vi bastubad - jag älskar att bada bastu - och även av att man peelar huden - vilket jag också har gjort mycket eftersom min hud flagar hela tiden - eftersom peeling stör talgproduktionen ännu mer.
Jag har inte gjort något rätt under de här många åren och fått ingen eller felaktig diagnos, och efter 2 minuter hos en hobbytant så får jag svar på alla mina frågor. 
 
Suck. 
 
Och åter suck. 
 
I brist på tetracyklin så kan man även "nollbehandla" - alltså inte göra någonting. Jag får inte använda någon som helst tvål eller ansiktskrämer. Så nu tvättar jag ansiktet i ljummet vatten och sen gör jag inget mer. 
 

KOMMENTARER:

  • Malin E säger:
    2014-03-21 | 07:57:15

    Hej

    Att läsa detta inlägg var som att läsa precis det jag själv gått igenom.. Jag började få mina problem då jag gick i gymnasiet så jag gick till skolsyster. Kortison sa hon använd det.. Gjorde det först och tyckte de blev lite bättre men sen kom de tillbaka ännu värre. Jag gick till vårdcentralen.. Jo vad gör de., jo de ger mig en annan typ av kortison... Så här höll jag på.. Tillslut hade jag lite tur att jag fick en läkare som i grund och botten var hudspecialist. Han tittade ungefär 1 halv minut sen sa han.. Detta är Perioral dermatit. Och kortison fick absolut inte användas på detta.. TACK! Äntligen en som såg vad det var och inte chansade... Jag fick äta tetracyklin tab och fick en salva som hette Elyzol (vet ej im den ff finns kvar) och efter några månader var allt borta!!!! Ca 10 år senare fick jag tillbaka detta igen och behandlade likadant.
    Nu 10 år senare igen får jag tillbaka det igen pga min graviditet förmodligen. Hormoner spelar ett spratt.. Nu kan jag absolut inte äta dessa tab så jag vet tusan inte vad jag ska göra och nu bor jag sen drygt 5 år tillbaka i Stockholm och min läkare jag hade i Sundsvall vet jag inte vart han försvunnit så nu kanske karusellen börjar om... Jag har alltid haft runt näsa/mun men denna ggn har de satt sig vid näsroten.. Vill helst bara få remiss till hud direkt innan almännläkarna lekt analytiker och fel behandlat mig... Att de ska vara så svårt... Å jag mår så dåligt i min graviditet så orken att tjaffsa finns inte..
    Jag ville bara skriva att vi är fler som haft samma problem som dig.. Har du nå tips i övrigt att ge och hur har de gått för dig sen du skrev detta inlägget?
    Mvh Malin Eriksson

    Svar: Hej Malin, vad kul att du hör av dig, om än i ett för oss drabbade tröttsamt ämne. Jag har lite samma problem som du; jag bor i Abisko och närmaste läkare finns 10 mil bort, i Kiruna, och närmaste hudspecialist finns i Sunderbyn utanför Luleå 35 mil bort. Jag är är inte så sugen på att åka 20 mil T&R för en remiss som jag kanske inte ens får, så jag har faktiskt väntat. Jag bor annars i Karlstad där det finns en privat hudklinik som jag har tänkt besöka när jag väl hinner.
    Till dess har jag fortsatt med "nollbehandlingen". Det gick ner väldigt mycket första månaderna och det har under sommaren nästan försvunnit, utan att försvinna helt och hållet. Det har krympt ner till att vara precis runt näsvingarna bara. Nu under vintern har det börjat synas lite mer, antagligen pga den torra luften. Jag har också under vintern börjat använda en lätt hudkräm igen, då min hud blivit torrare, men har nogsamt undvikit områdena runt näsan och munnen.
    Även om utslagen inte har försvunnit helt så har de helt klart förbättrats och även min hy i ansiktet överlag verkar inte lida av att jag inte tvättar med tvål och inte använder några krämer. De månader som det varit riktigt kallt har jag dessutom inte tvättat ansiktet alls på morgonen, för att bevara det köldskyddande fettlagret, och endast tvättat med vatten på kvällarna.
    Så det har varit spännande i sig att upptäcka.
    Jag har ju som sagt dragits med det i många år, så jag förväntar mig väl kanske inte att de ska försvinna i en handvändning heller. Ska bli intressant när jag får tag på en hudläkare och också kan får testa tetracyklin.
    Lycka till, och meddela gärna hur det går för dig!
    Maria Persson

  • Matte säger:
    2018-01-15 | 22:07:25

    Jag har också PD, precis som dig på bilden, fast det är rött och kliar ibland som kan vara riktigt jobbigt. har precis drabbats av det för ca 1½ månad sedan. har tetralysal / tetracyclin / lymecyclin. det står alla 3 saker på boxen... vet inte hur man doserar dock, nån idé?
    bara kört vatten tvätt än så länge och använder en dyr 400kr pai 100% vegan hudkräm i tunt lager när jag går ut, så folk slipper se fjällandet iaf. gör det pytte lite enklare för psyket att hantera, och har inte gjort situation värre.
    men det är ju det röda som är jobbigt och syns. för kan se ut som om man haft/har herpes om man inte kollar nära.
    tydligen så ska det vara något man löser inombords. dieten med andra ord och det kan vara olika beroende på person. man måste kolla själv.
    ta bort socker, mjöl och jäst/akohol och kör så i nån månad och se om det blir bättre. också hört att fasta 24 timmar var 8:e dag kan ha hjälpt (dvs bara vatten i 24 timmar/8:e dag.)
    att inte överäta och köra med grönt på tallriken.
    ska testa själv med 75% frukt och grönsaker i dieten och bara pytte lite kött åt sidan vid dem målen. mycket fruktsallad kommer det bli (utan grädde.) nästan bara dricka vatten. annars, köpa apelsiner och pressa färskt att dricka.
    behandlar man bara utsidan så, behandlar man ju bara effekten och inte källan av problemet.

    säg gärna till hur det gick med tetracyclinet, är intresserad av att veta

    mvh matte

    Svar: Hej Matte! Jag fick tetracyklin i tablettform som jag skulle ta en tablett om dagen i tio veckor. Har du inte fått någon ordination från din läkare?Efter de tio veckorna var jag helt symptomfri och jag har aldrig fått tillbaka det. Huden var ju väldigt känslig efter att ha varit skadad i nästan tio års tid, så det tog dock lång tid innan den såg vanlig ut ändå.

    Ja, man blir riktigt less på att ständigt vara fjällig, narig, finnig och eksemig i ansiktet!
    Jag testade också att börja äta probiotika (testade olika och det som fungerade bäst på mig var Bififorms Daily Caps) för just det som du skriver med dieten. Jag tyckte inte att det hjälpte just mot PDn men däremot mot finnar och utslag i ansiktet överlag så jag har fortsatt med det. Sen är det nog bra med att äta så som du beskriver för kroppen överlag, men det hjälpte inte mot PD för mig. Det är ju oftast inflammatoriska livsmedel som skapar infektioner i kroppen, som syns på olika sätt för alla, och genom huden är väldigt vanligt.

    Lycka till!
    Maria Persson

  • Matte säger:
    2018-01-30 | 20:25:53

    kul att veta att det fungerar jag har käkat 2st 300mg kapslar i 2 veckor ungefär, inte märkt någon skillnad än. ska köra 4 till. hur lång tid tog det innan det tog effekt på dig/när började du märka att det röda började försvinna?

    tack för svaret :)

    mvh

    Svar: Oj, jag har helt missat att svara, förlåt!Det gick ganska snabbt innan jag började märka skillnad när jag fick tetracyklintabletter - ett par/tre veckor bara. Sista veckorna på kuren var det helt borta.
    Maria Persson

Kommentera inlägget här: